Λατρευτικη Ζωη

Οι Πανηγύρεις της Ενορίας μας

Μέσα στην Λατρευτική ζωή μιας ενορίας κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι πανήγυρεις προς τιμήν των προστατών αγίων της ενορίας. Ο λόγος ύπαρξης τους δεν είναι η ευκαιρία για τελετές και επισημότητες, αλλά η ευκαιρία που δίνεται στους πιστούς να «κοινωνήσουν» με τον Χριστό και να εξαγιαστούν.

Ο εξαγιασμός έρχεται από την ένδειξη από την ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής προς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και τους αγίους του,  ενώ δίνεται και η ευκαιρία να διδαχθεί ο πιστός από τη ζωή των αγίων και να τους μιμηθεί. Διότι τιμή μάρτυρος και τιμή αγίου σημαίνει μίμηση μάρτυρος και μίμηση αγίου.

Η Ενορία του Αγίου Γεωργίου Πανοράματος δίνει στους ενορίτες της την ευκαιρία αυτή αρκετές φορές το χρόνο καλώντας τους να πλησιάσουν το Θεό και την Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι ευχαριστιακή κοινωνία και η ευχαριστιακή αυτή κοινωνία φανερώνεται στην λατρευτική σύναξη της ενορίας μέσα στην Θεία Λειτουργία. Οι μνήμες των αγίων και οι δεσποτικές και θεομητορικές εορτές είναι οι κατεξοχήν ημέρες συνάξεως και ευχαριστίας.

Η μεγαλύτερη πανήγυρη της ενορίας μας είναι στις 23 Απριλίου. Είναι η γιορτή του προστάτη μας Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, το εαρινό μας πανηγύρι, συνήθως πασχαλινό. Μέσα στην ομορφιά της ανοιξιάτικης φύσης ο λαοφιλής άγιος της Ορθοδοξίας μας τιμάται και δοξάζεται με λαμπρότητα. Η ενορία μας πανηγυρίζει τον πολιούχο Άγιο του Δήμου Πανοράματος.

Αμέσως μετά έρχεται η πανήγυρη του ναΐσκου της Αναλήψεως. Το εκκλησάκι αυτό χτισμένο στον ομώνυμο λόφο από τους ποντίους πρόσφυγες με πρωτεργάτη τον κτήτορα Αλέξανδρο Ιωαννίδη γύρω στα 1931 είναι το πρώτο κτιστό εκκλησάκι στον χώρο του Πανοράματος. Είναι γεμάτο μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες σε ρυθμό που θυμίζει τις περιοχές του Καυκάσου. Δίνεται η ευκαιρία για ένα λαϊκό πανηγυράκι με έθιμα παλαιά όπως το μοίρασμα του τσουρεκιού και των κόκκινων αυγών για τελευταία φορά, καθώς αποχαιρετούμε το «Χριστός Ανέστη» και την αναστάσιμη περίοδο του Πεντηκοσταρίου.

Στο χώρο των κοιμητηρίων του Πανοράματος είναι χτισμένο το εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου Πνεύματος που γιορτάζει την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, μέρα αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα. Γίνεται κάθε χρόνο Θεία Λειτουργία ενώ ο χώρος κατακλύζεται όλη την ημέρα από προσκυνητές που ταυτόχρονα επισκέπτονται τους οικογενειακούς τους τάφους τιμώντας τους κεκοιμημένους αδελφούς μας.

Τα τελευταία χρόνια η ενορία μας καθιέρωσε και μία χειμερινή πανήγυρη του Αγίου μας στις 3 Νοεμβρίου, εορτή της Ανακομιδής των Λειψάνων του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου. Μία γιορτή που τιμούσαν ευρύτατα οι Έλληνες στην περιοχή του Πόντου. Την πρώτη Κυριακή μετά τις 3 Νοεμβρίου γίνονται τα κτητορικά μνημόσυνα υπέρ αναπαύσεως όλων των κεκοιμημένων κτητόρων, δωρητών, ευεργετών και αφιερωτών του Ιερού Ναού μας όπως επίσης και όλων των κεκοιμημένων προκατόχων Ιερέων του Ναού.

Επίσης, στο χώρο του ενοριακού μας κέντρου, εδώ και λίγα χρόνια, υπάρχει διαμορφωμένο παρεκκλήσιο προς τιμήν του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη. Ενός πρόσφυγα αγίου, του αιώνα μας, που πρόσφατα ανακηρύχθηκε άγιος μετά από προσπάθειες του μακαριστού π. Παϊσίου του Αγιορείτου. Τιμάται η μνήμη του στις 10 Νοεμβρίου πανηγυρικά μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του μικρού παρεκκλησίου.

Πρόσφατα, επίσης, δημιουργήθηκε εντός του Ιερού Ναού, και συγκεκριμένα στο δεξιό κλίτος, παρεκκλήσιο προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως του θαυματουργού. Κάθε χρόνο στη μνήμη του στις 9 Νοεμβρίου τελείται Θεία Λειτουργία τιμώντας η ενορία μας ιδιαιτέρως και με πολύ ευλάβεια τη μνήμη του.